Alpy Penińskie - Mischabel (ch)

Grupa Mischabel
Narciarstwo wysokogórskie
Teren: Szwajcaria
Noclegi: pensjonat, schroniska wysokogórskie
Termin: maj 2020 (do ustalenia)
Czas: 7 dni (5 dni ski tour)
Cena: na @
Uczestnicy: 1 + 3
 

Trudne tury w grupie górskiej Michabel . Wymagające dobrej kondycji, stopniowej aklimatyzacji do wysokości, sprawnego poruszania się na nartach skiturowych, skutecznej jazdy terenowej w różnorodnym śniegu z niedużym plecakiem. Wybór zjazdów dostosowany do poziomu narciarskiego uczestników.

Warunki uczestnictwa:
- międzynarodowe ubezpieczenie się w DAV lub OEAV
- umiejętność skutecznej jazdy na nartach w terenie (poza trasą)
- umiejętność ratowania ludzi zasypanych w lawinie (kurs lawinowy)
- udział w szkoleniu skitourowym lub kilku dniowe przejście narciarskie np. Tatrzańska Haute Route
- udział w szkoleniu przed wyjazdem na lodowcowe 2 dni w Dolinie Pięciu Stawów Polskich
- sprzęt i ekwipunek do poruszania się po lodowcu
- dobra kondycja fizyczna

Noclegi:
5 noclegów: 4 w schroniskach wysokogórskich, pokoje wieloosobowe, prycze (materac, koc, poduszka) wymagany własny śpiwór bieliźniany, dwa posiłki dziennie, woda mineralna i inne napoje płatne dodatkowo.
1 w pensjonacie, prysznic z ciepłą wodą, WC.

Przejazd:

Ekwipunek i sprzęt uczestnika:

Sprzęt asekuracyjny: nadajnik lawinowy, łopatka śnieżna, sonda lawinowa, raki + antysnow, czekan, kask wspinaczkowy, uprząż wspinaczkowa, 2 śruby lodowe, Prusiki 2 krótkie, 2 długie, pętle 2 krótkie, 1 długa, 2 karabinki HMS zakręcane, 3 zwykłe, (Tibloc, Mini traxion, bloczek Oscillante) lub zestaw ratunkowy Crevasse Petzl.

Sprzęt narciarski: narty (szerokie i długie) z wiązaniami turystycznymi, skistopery, noże na twardy śnieg (harszle) foki, kijki turystyczne z większą powierzchnią talerzyków 12 cm, buty narciarskie typu tour (podeszwa z gumowym vibramem), smar do nart, impregnat do fok, zapasowe talerzyki do kijków.

Dźwiganie: plecak "szturmowy" o pojemności 42 l posiadający pas biodrowy i taśmy do mocowania nart i czekana,

Ubiór: odzież wierzchnia (kurtka z kapturem, spodnie), odzież typu polar, bielizna, skarpety, czapka, kominiarka, rękawice (dwie pary), gogle, okulary przeciwsłoneczne, suchą odzież na zmianę + kapcie.

Apteczka mini: chusta trójkątna, bandaż elastyczny, 2 opatrunki sterylne, plaster przeciw otarciom stóp Compeed, opakowanie środków przeciwbólowych, folia NRC, gwizdek.

Kosmetyczka mini: krem ochronny z filtrem UV, pomadka do ust z wysokim filtrem UV, stopery do uszu, zawartość tylko na kilka dni.

Śpiwór bieliźniany: lekki, jedwabny.

Mała karimata do siedzenia.

Latarka-czołówka: sprawna bateria, zapasowa żaróweczka

Sprzęt kuchenny: termos 1l lub pojemnik na wodę, nóż, łyżeczka, zapalniczka,

Wyżywienie: posiłki w schronisku (śniadania i obiadokolacje). Należy posiadać  wysokokaloryczną żywność na wycieczki w terenie  (suszone owoce, miód) napój izotoniczny oraz herbatę.

 

Program:

Dzień 0: Saas Fee 1800 m

Przejazd samochodem osobowym z Polski do Szwajcarii.
Kolacja i nocleg w Saas Fee 1800 m

Dzień 1: Britannia 3030 m

Dzień aklimatyzacji do dużej wysokości. Podejscie na nartach do schroniska Britanniahutte 3030 m
Kolacja i nocleg w schronisku Britannia.
+1230 m, 6 - 7 godz.

Dzień 2: Fluchthorn 3795 m

Bardzo ładny, narciarski szczyt. Idealny cel do prawidłowej aklimatyzacji do wysokości.
Kolacja i nocleg w schronisku Brytannia.
+950 m, 5 godz.

Dzień 3: Stralhorn 4190 m

Próba wejścia na Stralhorn, pierwszy czterotysięcznik. Podejście przez lodowiec Allalingletscher na przełęcz Adlerpass, 3789 m, wyżej w poblizu grani, szerokimi zboczami na Stralhorn 4190 m. Wejście na sam wierzchołek w rakach.
+1340 m, 7 - 8 godz.

Dzień 4: Allalinpass, 3557 m

Britanniahutte, 3030 m - lodowiec Allalingletscher - Allalinpass, 3557 m – Taschhutte 2701 m     
Kolacja i nocleg w schronisku Taschhutte.  
+ 660 m, 5 godz.

Dzień 5: Tasch, 1450 m

Schronisko Tasch, 2701 m zejście do miejscowości Tasch, 1450 m
-1250 m, 4 godz.
Obiad, wyjazd do Polski.

Współpracujemy:


                   


Pliki cookies (ciasteczka) pozwalają nam lepiej oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, akceptujesz wykorzystanie cookies..  Akceptuję  Więcej informacji